Популярне

Остап Семерак запевнив: “На Закарпатті немає катастрофічних вирубок”

Ситуація, коли в державі критично не вистачає грошей на фінансування об’єктів природо-заповідного фонду є неприйнятною. Зараз триває робота з розширення території Нацпарків, які все згодом будуть збільшені. Але далі проблема постає з їх утриманням. Про це під час спілкування з журналістами місцевих та центральних телеканалів Закарпаття заявив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

- Розширення об’єктів природо-заповідного фонду - прерогатива нашого Міністерства. Разом із лісівниками Закарпаття ми рухаємось уперед до поставленої мети. Це вже друга нарада і я хочу зазначити, що лісівники як Закарпаття, так і всього Карпатського регіону готові передати значні площі лісових угідь задля їх збереження в наше користування. Звичайно, коли мова доходить до питання фінансування природо-заповідного, то мене не влаштовує те, скільки державні можновладці готові виділити грошей, адже в бюджеті для розвитку та утримання заповідників грошей фактично не має. Разом із колегами з Кабміну та Мінфіну ми працюємо над тим, щоб наступного року все ж таки знайти необхідні кошти для захисту навколишнього середовища. Треба берегти те, що в нас є.
Щодо масового вирубування лісу та облисіння Карпатських гір Остап Семерак запевнив що на Закарпатті такої катастрофи, як в інших обласних немає:
- Хотів би звернути увагу на те, що лісами в Україні займається декілька міністерств, декілька органів центральної виконавчої влади. І це в певній мірі розрізнює нашу нібито спільну роботу. Однак у порівняні з сусідніми областями на Закарпатті немає таких масових рубок. Хоча ми домагаємося зменшити й наявні.
У свою чергу т.в.о голови Держлісагенства Христина Юшкевич запевнила, незважаючи на безліч проблем, пов’язаних з незаконною вирубкою лісів і браконьєрством, керівництво Агенства та Закарпатського ОУЛМГ вживає колосальні зусилля для збереження природного середовища:
- Наразі питання розширення тільки за керівництвом Національних парків, адже все що було потрібно від лісівників, то вони зі всією відповідальністю підійшли до справи і надали погодження. Тепер політична воля і бажання тільки за "бажаючими розширитися" та представниками місцевих рад і громадськості, - резюмувала Христина Василівна.
Відповідаючи на запитання як боротися з незаконними рубками то Христина Юшкевич відмітила:
- На сьогоднішній день кожна лісиста область страждає  від незаконних рубок. I, напевне, ми перше керівництво, яке показує наявні проблеми. Раніше ж все було латентно і показувалася тільки хороша статистика. Всі 25 років роботу працівників лісової охорони судили по меншому відсотку незаконної рубки. Зараз ми фіксуємо багато, але ми знаємо як її вирішувати. Ми знаємо як посилити роботу лісової охорони і рейдових бригад і починаємо втілювати її в життя, залучивши правоохоронні органи. Однак з 1700 переданих справ за 2015 рік притягнуто до відповідальності всього 181. В роботі лісової охорони теж є недоліки і цього ніхто не приховує. Але треба стати на місце й працівників лісової охорони.  До прикладу, наразі працівник лісової охорони не має права скласти протокол на нелегального лісоруба, якщо в нього немає при собі паспорта або інших документів, які засвідчують особу та щоб надалі суд не відхилив рішення. Ці всі зміни зараз ми опрацьовуємо і я переконана що відповідальність за незаконну вирубку збільшиться. Як збільшаться й штрафи за підпал лісу.
Озвучила Христина Юшкевич і цифри штрафів та покарання за порушення поводження в лісі, пожежі, які виникають через людський фактор:
- Попередньо штраф за незаконну рубку буде вартувати порушнику закону від 17 000 тисяч гривень до позбавлення волі від 5 до 7 років. Раніше ж за аналогічне порушення штраф сягав всього 180 гривень.
Додала вона також і про захист лісової охорони:
Ми часто зіштовхуємось із тим що коли працівник лісової охорони фіксує незаконну рубку, то ми фіксуємо напад на лісівника. Людина, яка совісно працює, ще й зазнає побиття і переслідування.

 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією