Популярне

100 днів непомітного намісника Зеленського на Тернопільщині

45-річний Ігор Сопель поки-що претендує на звання найбільш непомітного голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

Після галасливого та схильного до самопіару Степана Барни підприємець з Хоросткова виглядає білою вороною на чолі будинку на вулиці Грушевського.

Нагадаємо, Сопель прийшов на посаду за протекцією тусовки 95 Кварталу, з якою його родина останні 10 років підтримує контакти. Зав’язалися стосунки на грунті поїздок на концерти та щирої підтримки хоростківчанами творчості кварталівців. Завдяки цьому Сопель отримав шанс балотуватися в нардепи від “Слуги народу”, а після поразки на виборах потрапив у шорт-лист на посаду голови ОДА.

Щоправда, є підозри, що навіть через 100 днів на посаді Сопелі (а дружина Ольга відіграє в їхньому тандемі чи не ключову тіньову роль) до кінця не усвідомлюють, куди вони потрапили.

При всій повазі до попереднього підприємницького заняття теперішнього керівника області управлінські масштаби різняться. А якщо зважити, що відбір у команду відбувається за принципом хоростківського земляцтва, то це ще більше звужує горизонти бачення. Власне, тому через 100 днів Сопелю нічим особливо похвалитися. Повний безлад на кадровому фронті – призначено тільки двох заступників та кілька голів РДА. У той же час на посадах продовжують працювати порошенківські начальники управлінь та в. о. голів РДА. Не сформовано хоча б елементарну програму дій, не кажучи про серйозні стратегії. Куцо виглядає очільник області й на медійному фронті. Ми вже не кажемо про природну скромність лексикону у публічних виступах.

І це все у перші 100 днів, коли перехідна адміністративно-господарська номенклатура простягається в поклонах та обіймах, сподіваючись на прихильність. Прикладом цього є ситуація в обласній раді, коли всі депутати-господарники з БПП знехтували реляціями Барни і підтримали проект бюджету, пропонований ОДА. Власне, “пластичність” еліт є шансом Сопеля стати повноцінним керівником області. Звичайно, якщо він цього дуже захоче і знайде важелі, які допоможуть йому у цьому.

Якщо ж ні, то маятник еліт хитнеться в інший бік. Наприклад, окремих нардепів з президентської фракції, які часу не гають і трудяться над здобуттям контролю (якщо вже не контроллюють!) над найбільш ресурсними посадами у місцевій вертикалі Зеленського. Або ж силовиків, які з завзяттям кинулися наводити порядок і роблять у цьому певні успіхи.

Крім того, не треба забувати, що попереду місцеві вибори. Тому у Сопеля не так багато часу для розгону, а черга зі спритних та кмітливих на його місце не збавляється…

Хоча, заради справедливості, треба зазначити, що непомітність керівника області є не найгіршою рисою. Можливо, минув час нещирих чиновників-балакунів та рішал, а команда Зеленського міняє обличчя влади, роблячи ставку на тихих людей з народу, яких сподівається навчити робити свою роботу.

Зрештою, поживемо-побачимо…

зз
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією