Популярне

З Будинку дитини у Центр реабілітації та паліативної допомоги - Тернопіль (Фото)

У зв’язку з недостатньою кількістю реабілітаційних центрів для дітей, МОЗ розробило постанову щодо правових основ для створення таких закладів. Визначено, що зазначений центр буде спеціалізованим закладом охорони здоров’я, який створюється з метою забезпечення потреб медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям.

Проєкт трансформації Будинку дитини в Центр реабілітації та паліативної допомоги представлено керівником проекту Світового банку, ключовим експертом Зіною Кияницею та ключовим експертом Ганною Кукурудзою, а також експертом проекту Володимиром Вовком на другому засіданні робочої міжвідомчої групи 17 жовтня в Тернопільській облдержадміністрації, повідомляє прес-служба управління охорони здоров'я обладміністрації.
Повідомлено, що такі трансформації Будинку дитини в Центр реабілітації та паліативної допомоги вже успішно проведені у всіх областях, окрім трьох, включно з Тернопільською.


 

Питання реформування інтернатних закладів - не нове. І в тому числі Будинків дитини, які підвідомчі МОЗ. Уже розглядалося питання перепрофілювання будинку дитини в центри паліативної допомоги дітям з важкою вродженою неврологічною патологією або створення медичних чи медико-соціальних центрів.
Реалізація проєкту включає три етапи, що обмежені терміном до 2022 року.

У центрі планується надавати допомогу: дітям, віком до шести років включно з порушенням розвитку, діти з інвалідністю, які проживають в родинах або в сімейних формах виховання, а також їх батьки та особи, які їх замінюють (діти з розладами аутичного спектру, діти з органічними ураженнями центральної нервової системи, діти групи ризику щодо порушень розвитку); діти віком до шести років включно, які деякий час з певних причин не можуть виховуватись в сім’ї (діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти, покинуті чи вилучені з небезпечного середовища, діти з сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах; діти до семи років включно, які мають захворювання, що загрожують життю або обмежують життєдіяльність дитини та потребують паліативної допомоги, а також їх батьки та особи, які їх замінять.
 

Наголошено, що у Центрі організовуватимуть і освітній процес для дитини, яка отримує послуги з медичної реабілітації; впроваджуватимуть сучасні, клінічно доведені програми та методики фізичної, медичної, соціальної, психологічної реабілітації та корекції; надаватимуть цілодобову медичну допомогу дитині, яка перебуває у центрі; навчатимуть законних представників дитини та осіб, що беруть участь у догляді за нею, навичок догляду за дитиною з урахуванням її стану здоров’я, фізичного та психічного розвитку.
 

Наразі проєкт чекає остаточного узгодження на третьому засіданні робочої групи та попереднього розгляду та, відповідно, і схвалення комісії, де входитимуть преставники керівництв Тернопільських облдержадміністрації та облради, а також в остаточному підсумку - сесійного рішення розпорядження, що буде повідомлено на сайті управління охорони здоров’я.
 

Емма Кец
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією