Популярне

Василь Лило: “Ми будуємо майбутнє для людей, які прагнуть змінювати світ на краще”

Василь Йосипович Лило, генеральний директор ТОВ «Тернопільбуд», відомий тернополянин, фахівець із багаторічним стажем роботи в будівельній галузі. Компанія, якою близько двох десятків років успішно керує Василь Йосипович, цього року святкує своє 75-річчя.

Ми попросили пана Василя розповісти, як очолюваній ним компанії «Тернопільбуд» вдається вже стільки років підтверджувати свою сталу репутацію дбайливого забудовника нашого міста.

Ми попросили пана Василя розповісти, як очолюваній ним компанії «Тернопільбуд» вдається вже стільки років підтверджувати свою сталу репутацію дбайливого забудовника нашого міста.

- Василю Йосиповичу, пропоную розпочати нашу розмову з короткої історії компанії «Тернопільбуд».

- Найстарша та найбільша будівельна організація на Тернопільщині була заснована в далекому 1944 році для відновлення зруйнованого лихоліттями Другої світової війни міста. Тогочасний Тернопільський обласний будівельно-монтажний трест піднімав місто з руїн: зводилися житлові будинки, школи та лікарні, промислові підприємства.

 Всі колись потужні і широко відомі тернополянам заводи, починаючи з комбайнового і завершуючи заводами «Сатурн» та «Оріон», також збудовані «Тернопільбудом». Загалом, за роки свого існування, приблизно 160 великих промислових підприємств машинобудування, радіо- та електротехнічної, легкої та харчової промисловості, а також підприємства переробки, інфраструктурні об’єкти транспорту та зв’язку із цехами, допоміжним виробництвом, об’єктами соціально-культурного побуту реконструювали, побудували та ввели в експлуатацію фахівці «Тернопільбуду». Ми пишаємося тим, що більш ніж 80 відсотків Тернополя збудовано нашою будівельною компанією.

  З часів становлення незалежності України ми більшою мірою працюємо в будівництві багатоповерхового житла та комунальної сфери. Займаємося реконструкцією  вищих навчальних  закладів, впорядкуванням дворів, благоустроєм та облаштуванням елементів міського середовища - це наша постійна робота для того,  щоб місто Тернопіль виглядало достойно, а жителям та гостям нашого міста було затишно та комфортно. 

- Василю Йосиповичу, розкажіть про свій шлях сходження по професійних сходинках Вашої кар’єри в компанії «Тернопільбуд».

- Родом я з Львівщини, тому професійну освіту здобув у Львівському політехнічному інституті за спеціальністю промислове та цивільне будівництво. У 1980 році отримав диплом інженера-будівельника, і відтак розпочався мій трудовий шлях у будівельній галузі. На початках працював у Будівельно-монтажному управлінні “Машбуд” Тернопільського управління будівництва, у якому пройшов свої перші сходинки від майстра до старшого прораба, а згодом - головного інженера.

Коли прийшов на роботу, звернув увагу, що реальні умови функціонування будівельної організації далекі від теорії, яку викладали в інституті. Саме тоді Тернопільський будівельний трест активно розвивався і розростався. Роботи було багато: будували промислові підприємства, житло, школи, лікарні. Великий колектив - понад  6 тисяч спеціалістів та зростаючі об’єми будівництва - вимагали приведення системності в роботу такої потужної будівельної організації. Тож працюючи на керівних посадах, наполегливо створював систему, яка мала забезпечувати зростання потужностей, а також неухильне впровадження новацій як у технологіях будівництва, так і в архітектурі.

  • Ви майже два десятиліття успішно керуєте «Тернопільбудом». Які принципи управління допомагають Вам забезпечувати сталий розвиток компанії в такому висококонкурентному середовищі?

Компанією  «Тернопільбуд» керую з 2001 року. Перед тим керував «Промбудом» - одним із найбільших підрозділів «Тернопільбуду», тому новачком на керівній посаді не був і мав як досвід управлінської діяльності, так і певні бачення щодо розвитку компанії загалом.

Успіх у керівництві забезпечують не стільки якісь особливі «секрети», скільки бажання працювати та постійно розвивати керовану тобою структуру, щоб вона невпинно рухалася вперед. Тому зосереджував свою увагу на питаннях реконструювання заводів, упровадженням нових технологій будівництва та сучасних будівельних матеріалів.

Сьогоднішні позиції «Тернопільбуду» підтверджують правильність обраної два десятиліття тому стратегії. Наприклад, після стрімкого підвищення ціни на газ ми зрозуміли, що виробництво цегли у разі зростаючих витрат на енергоносії стане збитковим. Тож ще десять років тому «привезли» з  Іспанії технологію подрібнення та використання тонкодисперсного вугілля, що дозволило суттєво зменшити енерговитрати на виробництво цегли. Ми не лише зберегли Волочиський цегельний завод, який є філією «Тернопільбуду», але й завдяки сучасній іспанській лінії виробництва та кваліфікованого персоналу тримаємо лідерство серед виробників цегли у західному регіоні України і впевнено нарощуємо потужності: з двохсот тисяч штук цегли в місяць ми підняли потужність заводу до півтора мільйона, а з червня 2019 року після чергової реконструкції плануємо випускати до трьох мільйонів штук якісної цегли щомісячно.

Отже, щоб успішно управляти такою компанією, як «Тернопільбуд», потрібно постійно дивитися вперед та впроваджувати нові технології. 

  • Якими якостями має володіти працівник, щоб зробити професійну кар’єру у Ваших компаніях?

Найперше - професійні вміння, ґрунтовна професійна освіта, фахова підготовка. Працівник повинен проявляти ініціативу, виконувати роботу в повному обсязі своїх професійних та функціональних обов’язків, а не чекати щоденно чи щохвилинно команд  від свого безпосереднього керівника.

Друга умова - це бажання і вміння працювати над собою, постійно підвищувати свій професійний рівень. В рамках діяльності нашої компанії діють різноманітні програми підвищення кваліфікації для працівників. Компанія щороку витрачає чималі кошти на професійний ріст своїх фахівців. Це стосується не лише організації навчання, але й відвідування фахівцями різноманітних виставок та форумів як в Україні, так і за кордоном. Ми також направляємо наших працівників за кордон на заводи, де вони мають змогу побачити весь цикл виробництва тієї чи іншої продукції, рівень технологій та організації праці.  Зовсім недавно відбувся візит працівників виробничого підрозділу компанії Viknar’off на завод із виготовлення німецької фурнітури Siegenia, де вони пройшли курс навчання.

  • Поїздки в європейські країни в цілях професійного зростання кадрів зумовлені тим, що Ваші компанії використовують технології та обладнання закордонного виробництва?

Безумовно, ми намагаємося використовувати тільки передові технології і сучасну техніку. Тому орієнтуємося на європейський ринок, який пропонує найновіше, що гарантовано забезпечуватиме ефективність та успіх у сфері будівництва сьогодні і в найближчій перспективі. Сучасну будівельну техніку та виробниче обладнання купляємо в провідних європейських виробників. Для обслуговування виробничих процесів використовуємо програмне забезпечення, яке постійно оновлюється. Красномовним прикладом використання сучасного високотехнологічного обладнання може служити наша компанія з виробництва металопластикових конструкцій Viknar’off. Саме вона використовує передові технології у виробництві, та, звичайно, лише найякісніші матеріали.

  • Розкажіть детальніше, як Вам вдалося за короткий час забезпечити такий стрімкий розвиток виробництва металопластикових конструкцій європейського рівня в наших українських реаліях.

«Тернопільбуд» мав свій деревообробний комбінат, який виготовляв для потреб будівництва вікна та двері. Але застарілі технології з часом перестали забезпечувати енергоефективність вікон, що, безумовно, прискорило прийняття рішення про відкриття цеху з виробництва металопластикових конструкцій, який би забезпечував потреби компанії «Тернопільбуд». Так, в 2005 році розпочав свою роботу завод Viknar’off з невеликим штатом працівників і тогочасною потужністю в 30 вікон на день.

Сьогодні вже окремий структурний підрозділ - компанія Viknar’off - найбільший виробник металопластикових конструкцій в Західній Україні. Потужності заводу площею в 50 000 кв. м дозволяють виготовляти понад 100 000 металопластикових конструкцій будь якого типу: вікна, двері, балконні блоки, розсувні системи та конструкції складної конфігурації.

Якісний продукт та професіоналізм обслуговування - ось головні переваги Viknar’off.  Виробництво відбувається на професійному німецькому та австрійському обладнанні з високоякісних матеріалів відомих європейських виробників: профілі Gealan (Німеччина), віконна фурнітура Siegenia (Німеччина), скло Guardian (Німеччина), Pilkington (Британія) тощо.

Кожен продукт Viknar’off на шляху до споживача проходить прискіпливий контроль для досягнення максимальної якості та відповідності вимогам ДСТУ та європейським стандартам EN. Постійне удосконалення і матеріальної бази автоматизованого виробництва, і кваліфікації працівників робить Viknar’off надійною компанією європейського взірця.

Продукція Viknar’off представлена сьогодні в 16 регіонах України та 12 країнах світу. Ми дуже добре освоїли ринок збуту в Німеччині, наші металопластикові конструкції купляють у Франції, Італії, Швеції та інших країнах Європи. Закордонні споживачі вже давно оцінили якість нашої продукції.

Директорський склад компанії – це молоді успішні люди, котрі пильно стежать за європейськими тенденціями на віконному ринку та вважають своєю метою переймати світові інновації та технології і доносити їх українському споживачеві. Viknar’off не боїться змін і робить їх частиною своєї філософії, адже ринок вимагає комплексних рішень. Ми мусимо рости, вчитись нового і навчати тих, хто йде разом з нами, бо вимогливі клієнти потребують не тільки якісного продукту, а професійного сервісу. Ми виховуємо культуру: культуру виробництва, культуру продажу, культуру обслуговування та, на правду, пишаємося тим, що робимо. Той, хто гордий своєю працею, одразу створює добрий продукт.

  • Ви створили також GazoBET - єдиний у Західній Україні завод з виробництва газобетонних блоків. Чому виникла потреба у створенні ще  одного такого масштабного виробництва?

Газобетонні блоки як будівельний матеріал відомі давно, але його довгий час так і не змогли належним чином оцінити в Україні. Навпаки, за кордоном газобетонні блоки вже тривалий час використовують як основний будівельний матеріал для малоповерхового будівництва.

Також побутувала безпідставна думка про шкідливість газобетонних блоків, які нібито містять шкідливі хімічні продукти. Насправді газобетонні блоки стоять на другому місці за екологічністю після дерева. Виготовлені виключно з  природніх матеріалів - пісок, цемент, вапно, гіпс, вода, газобетонні блоки в рази легші і  дешевші за цегляні конструкції. До того ж це ідеальний теплоізолюючий матеріал, і тому він має реальні перспективи на майбутнє в будівництві житла та об’єктів інфраструктури.

Продукцію сертифіковано за національним стандартом ДСТУ. В перспективі виробничі потужності заводу зможуть забезпечити потребу в даному матеріалі шести сусідніх областей.

Загалом, ми пропонуємо вітчизняним будівельним компаніям не тільки цеглу, металопластикові конструкції та газобетонні блоки, але й інші конструкційні матеріали. Все це стало можливим завдяки тому, що  «Тернопільбуд» багато років йде шляхом організації власного виробництва будівельних матеріалів.

  • Час підтвердив правильність Вашої стратегії і на сьогодні такий підхід є одним із чинників стабільного успіху компанії «Тернопільбуд» на ринку. Які ще інші чинники успіху Ви могли б виділити?

Це кадри, їхня професійність, чесність та порядність у ставленні до клієнта. Що б там не було, але клієнти мають отримати якісні квартири. Ми дбаємо про репутацію компанії як надійного забудовника, і кожен працівник робить свій вклад у цю справу на своєму робочому місці.

  • «Тернопільбуд» - це не лише нові будівлі, але й податки, сплачені в місцевий бюджет. Розкажіть про цей вклад компанії у соціально-економічний розвиток міста та регіону.

Принципова стратегія нашої компанії - це чесна заробітна плата і своєчасно сплачені податки державі. Наприклад, у  2017 році ми сплатили податків більше, ніж усі інші будівельні компанії міста разом узяті - понад 100 мільйонів гривень. При тому, що питома вага «Тернопільбуду» в будівельній сфері міста складає дещо більше 25 відсотків. Це є свідченням того, наскільки чесно і прозоро ми будуємо свої стосунки з усіма сторонами соціальної взаємодії. Своєчасно сплачені податки - це не тільки розвиток та благоустрій міста, але й своєчасно виплачені заробітні плати працівникам соціальної сфери - вчителям, медикам тощо.

  • Які плани компанії «Тернопільбуд» на 2019 рік та найближчі кілька років?

Ми продовжуємо розвиватися і неухильно виконуємо свої зобов’язання перед людьми, які довірили нам свої гроші.  Зазначу, що в 2018 році ми здали в експлуатацію шість будинків загальною площею 39,2 тисяч квадратних метрів, у тому числі 38-квартирний будинок у Чорткові на 3,5 тисяч квадратних метрів. Власниками квартир у наших новобудовах минулого року стало 454 людини. У 2019 році плануємо здати в експлуатацію вісім будинків на 740 квартир загальною площею 50 тисяч квадратних метрів.

Компанія працюватиме на партнерських засадах з дольовиками і в наступних роках. Будівництво ведеться майже у всіх мікрорайонах Тернополя, зокрема, на вулицях Довженка, Тролейбусна, Київська, Тарнавського, Гайова , Микулинецька , Володимира Великого тощо.

Ще одна з наших довгострокових стратегій - це перехід від зведення окремих будинків до будівництва житлових комплексів, кварталів з об’єктами підтримуючої інфраструктури. Зараз «Тернопільбуд» працює над зведенням п’яти житлових кварталів та трьох комплексів, майбутні мешканці яких отримають комфортне житло, затишні двори із просторими майданчиками для дітвори, а дошкільні заклади на території комплексів стануть допомогою для молодих батьків. Один із вагомих елементів сучасної інфраструктури - це будівництво стоянок та паркінгів для автомобілів. Донедавна будівельні норми забороняли будувати підземні гаражі, але сьогодні ці обмеження зняті, тому в наших новобудовах вже передбачені  2-поверхові підземні автомобільні паркінги під будинками.

Наші будинки традиційно надійні та практичні і підтверджують репутацію «Тернопільбуду» як забудовника, якому люди довіряють. Ми постійно нарощуємо потужності, дбаємо про незмінну якість продукції та професіоналізм наших працівників. Безперервно стежимо за світовими тенденціями у технологіях та оновлюємо обладнання, щоб пропонувати клієнтам лише найкраще.

«Тернопільбуд» - це компанія, яка сьогодні будує майбутнє Тернополя!

Володимир Уруський
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією